Krav Maga -historia

Historia

Krav magaa on sanottu tositilanteissa testatuimmaksi lähitaistelujärjestelmäksi maailmassa. Israelista lähtöisin oleva krav maga (hepreaa: kontaktitaistelu) tunnetaan maan sisällä myös muilla nimillä, mm. kapap, krav panim el panim ja jopa hisardut on samaa alkuperää. Krav maga-nimi otettiin laajempaan käyttöön 60-70-luvuilla; kaikki alkuperäiset koulukunnat eivät sitä käytä.

Agressiivisena ja suoraviivaisena tunnettu, Israelin armeijan ja poliisin virallinen itsepuolustus- ja lähitaistelujärjestelmä sai alkunsa 1940-luvulta. Krav magan kehittäjä oli Slovakian juutalainen Imrich (Imi) Lichtenfeld (1910-1998), joka pakeni Bratislavasta (1940) toisen maailmansodan alussa natsien vainoja monien vaiheiden kautta Israeliin. Imi oli taistellut (1936-1940) kotikaupungissaan Bratislavassa natsien ryöstöjä terroristeja vastaan juutalaisten omassa vastarintaliikkeessa. Israelissa hän liittyi juutalaisten oikeuksia puolustavaan puolisotilaalliseen Haganah-järjestöön. Kun Israelin valtio perustettiin 1948, valittiin Imi Israelin armeijan lähitaistelukoulutuksesta vastaavaksi upseeriksi aiemman taistelukokemuksensa sekä nuoruuden harrastuksiensa (nyrkkeilu, paini ja jiu jitsu) vuoksi. Tuossa tehtävässä hän työskenteli seuraavat 20 vuotta kehittäen helposti ja nopeasti opittavaa taistelujärjestelmää, jonka nimeksi tuli myöhemmin krav maga. Israelin armeija ei ole koskaan pitänyt matalaa profiilia taisteluihin osallistumisen suhteen, joten todellista kenttätietoa oli tarjolla runsaasti.

Imin jäätyä eläkkeelle (1964), hän alkoi kehittää sotilastekniikoiden pohjalta siviileille sopivaa itsepuolustusversiota. Tekniikoiden piti toimia agressiivista terrorismia vastaan niin miehillä, naisilla kuin lapsillakin, koska juutalaiset siviilit joutuivat jatkuvasti aseellisten (veitsi, keppi, ampuma-ase) hyökkäyksien kohteeksi poliittisten ja uskonnollisten selkkauksien vuoksi. Siviileille opetettavat tekniikat perustuivat satoihin todellisiin taistelu- kokemuksiin hyökkäyksistä ja ihmisten toiminnasta niissä. Siviilitekniikat saavuttivat nopeasti suuren suosion Israelissa. Nykyään niitä opetetaan kouluissa, yliopistoissa ja valtion laitoksissa sekä erillisissä krav maga-kouluissa ympäri maan. Vuonna 1978 Imi perusti läheisimpien oppilaidensa ja ystäviensä (Barak Ishayah, Haim Zout, Mraik Tzvin, Gideon Haim, Avigzar Eli, Oscar Klein sekä Algrisi Raffy) kanssa ensimmäisen krav maga-järjestön (Association for Krav Maga and Self Defence) Israeliin. Heitä voidaan pitää ensimmäisen polven krav maga-opettajina. Poistettu haittakoodia